21 Haziran 2013 Cuma

Dikkatli Adımlar

Ortopedi doktoru Selim Muğrabi, sahip olduğu ihtisas ile ayak sağlığının önemine dikkat çekiyor. Hiçbir zaman hiçbir şey sandığımız kadar önemsiz değildir. Önemsiz sayacağınız en ufak dikkatsizlik ile tüm sağlığınızı etkileyebilirsiniz. Bu ayaklarınızda da böyledir. Ayaklarınız en önemli organlarınızdan biridir. Ayak, topuk, instep, taban, ball, beş parmaklar(başparmak ve diğerleri) ve tırnaklardan oluşan, hareketimizi sağlayan organımızdır. Ayağın görevlerinden belki de ilki vücut yükünü taşımaya yardımcı olmaktır. Ayak, basma hareketi ile topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yapar ve vücudun yaylanma mekanizmasına yardımcı olur, bunu sağlayan en önemli kısım ise ayağın iç bölümünde bulunan iç kavis (ark) dir. Organlarımızdaki tek bir noksan bizi çeşitli sorunlar ile karşılaştırabilir. Bu ark kısmının olmaması örneğin, düztabanlık sorununa yol açar ve bu noksan yüzünden yük taşırken vücudumuzun ihtiyacı olan yaylanma mekanizması iş göremez.
Tırnak Batması

Ayak sağlığı bu gibi nedenlerle oldukça önemlidir. İnsan, sağlığı için her ayrıntıya dikkat etmelidir. Örneğin, dar ve ucu sivri, ayağınıza uymayan ayakkabılar giymeniz tırnak batması sorununa yol açabilir. Yine, uzun zaman ayakta durarak çalışan kişilerde, ayağına darbe alabilecek insanlarda -özellikle sporcularda sık görülür- , dikkatsizce tırnağınızı fazla derinden kısacık kesmeniz nedeni ile bu sorun ile karşılaşabilirsiniz. Bunlar yanında hamilelik ve doğum sonrasında ya da obezite sorununuz varsa da bu sorun ile karşılaşmanız mümkün.
Tırnak Batması

Tırnak batması, ayakta kızarmaya, ağrıya ve şişliğe neden olur. İltihaplanması da mümkündür. Derinin gösterdiği reaksiyon ile de birleşebilir bu sorun. Tırnak batması, en sık görülen ayak problemlerinden biridir. Bu yüzdeye girmemek için her zaman daha dikkatli olmanız gerekir. Tırnak batması için tedavi yöntemleri cerrahi müdahale, lazer tedavi, fenol gibi kimyasal maddeler ile tedavi ve koterizasyon şeklinde adlandırılmış elektrikli cihaz ile yakılması şeklindedir ayrıca protez/ortez yöntemi bulunmaktadır. Eğer tırnak deri ile enfeksiyon göstermemişse, tırnağın, tırnak bakımı ile düzenlenmesi gerekir. Tedavi yöntemlerine daha ayrıntılı hakim olmak ve uygun tedavi yönteminizi seçebilmek için her zaman, her konuda doktorunuza başvurmalısınızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder